Het Mediterrane dieet / leefstijl voor een gezonde en genietende JIJ.

Stel je voor: een leven vol zonneschijn en de zachte bries van de Middellandse Zee, waar gezondheid en welzijn centraal staan. Dat is de betovering van de Mediterrane levensstijl. Ontdek de eenvoudige veranderingen van het Mediterrane dieet in je dagelijks leven en hoe deze kunnen bijdragen aan een langer leven en een betere gezondheid. Wist je dat in Liguria mensen zelfs ouder dan elders in Europa worden, waar 3 op de 100.000 mensen de leeftijd van 105 jaar bereikt?

Het is geen geheim dat de Mediterrane landen bekend staan om hun heerlijke keuken en ontspannen levenshouding. Maar wist je dat deze levensstijl ook gerelateerd is aan lagere sterftecijfers en een verminderd risico op chronische ziekten zoals hartziekten en diabetes? De Mediterrane levensstijl gaat verder dan slechts het Mediterraan dieet; het is een holistische benadering van het leven.

De basisprincipes van de Mediterrane levensstijl:

1. The Secret: Het Mediterrane Dieet

Je zit aan een tafel, omringd door het zachte zonlicht en het geluid van de Middellandse Zee op de achtergrond. Dat is de echte essentie van het Mediterrane dieet, niet alleen een manier van eten maar een levensstijl die bruist van smaak en genot. Rijk aan verse groenten, fruit, olijfolie, noten, vis (en matige hoeveelheden rode wijn) staat dit dieet bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen.

Daarnaast nemen Italianen de tijd om te lunchen. Een broodje vinden zij een “snack”, geen lunch. De lunch is hier een uitgebreide maaltijd; het is het hoogtepunt van de dag, een moment om te relaxen en te genieten van puur eten dat met liefde is klaargemaakt.

In de Mediterrane keuken kom je geen kunstmatige smaakversterkers tegen. Alles is puur en natuurlijk. Citroen wordt veel gebruikt in de Mediterrane keuken en de kruiden worden vers geplukt, om niet alleen smaak maar ook een vleugje frisheid toe te voegen aan gerechten. En de vis? Die komt niet uit de diepvries maar rechtstreeks uit de Middellandse Zee, nog dezelfde dag gevangen. Kant-en-klaar maaltijden kennen we hier niet. De Mediterrane keuken is een keuken van toewijding. We nemen de tijd om te koken, om de smaken te laten samensmelten tot een symfonie die je smaakpapillen doet juichen.

Maar dat is niet alles. Onze leefstijl wordt nog versterkt door het heerlijke klimaat waardoor we veel buiten leven. En dan boffen we enorm dat we in Balzi Rossi een micro-klimaat hebben. Zo lunchen we met kerst nog buiten. Buitendiners zijn hier niet alleen gewoon; ze zijn een must. Of het nu op een terras is met uitzicht op de zee of in de schaduw van een olijfboom, buiten eten is een viering van het goede leven.

2 Sunshine state of mind: het Mediterrane klimaat.

Het Mediterrane klimaat draagt bij aan het algehele welzijn. De overvloedige zonneschijn verrijkt niet alleen je vitamine D-gehalte, maar brengt ook een gevoel van vreugde en vitaliteit met zich mee. Het nodigt uit tot buitenactiviteiten, waardoor lichaamsbeweging een natuurlijk onderdeel van het dagelijks leven wordt. Het microklimaat in Ventimiglia betekent dat het gebied geniet van meer zonneschijn in vergelijking met omliggende regio’s, dankzij geografische kenmerken en beschutte valleien die de zonnewarmte vasthouden. As we speak, zagen we vandaag (3 december 2023) weer op Balzi Rossi mensen heerlijk zonnen in hun bikini!

Mediterrane dieet mediterraanse leefstijl

3. Dive in: zwemmen in het heerlijke azuurblauwe water

Zwemmen in de azuurblauwe wateren van de Middellandse Zee is niet alleen verfrissend; het kan een ontspannend effect hebben en stress verminderen. Het zeewater bevat mineralen die gunstig kunnen zijn voor de huid, zoals magnesium en zout. Sommige mensen ervaren een verbetering van huidaandoeningen zoals eczeem na zwemmen in zeewater. Als je in Balzi Rossi bent in de winter, check eens hoe vaak je oudere mensen ziet zwemmen. En niet even dippen, maar je ziet ze gewoon 15 minuten baantjes trekken!

4. Sip, Sip, Hooray: rode wijn

Rode wijn, gedronken met mate, is een vast onderdeel van de Mediterrane leefstijl. Studies suggereren dat matige wijnconsumptie kan bijdragen aan een langer leven en het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. Een toast op gezondheid en genot. In Liguria worden meer witte wijnen produceert zoals Vermentino en Pigato maar in het bekende dorpje Dolce Aqua maken ze een heerlijke Rossese di Dolceaqua. Een wijn gemaakt van de Rossese-druif met levendige zuren, lichte tannines en aroma’s van rood fruit. Ben jij een echte rode wijn liefhebber? In Balzi Rossi hebben we een uitgebreide collectie Barolo’s van een van de beste wijnhuizen uit Piemonte, Rocche dei Manzoni.

5. Lunch is king: de belangrijkste maaltijd van de dag

In de Mediterrane cultuur wordt de lunch beschouwd als de belangrijkste maaltijd van de dag. Lunch is meer dan alleen een maaltijd; het is een gelegenheid voor sociaal samenzijn. Italianen hechten waarde aan het delen van maaltijden met familie, vrienden of collega’s. Het is een moment om te ontspannen, te praten en de banden met anderen te versterken. Wist je dat het hier traditie is om op zondag met vrienden en familie urenlang te lunchen? Als je tijdens je vakantie op zondag wilt lunchen in een lokaal restaurant, reserveer dan op tijd.

6. Vers op je bord: vis en groenten Rule the Kitchen

In de Mediterrane keuken spelen verse vis en groenten de hoofdrol. Vis, rijk aan omega-3 vetzuren, is goed voor het hart, en groenten leveren veel antioxidanten. Deze eenvoudige maar smaakvolle combinatie maakt elke maaltijd tot een genot voor de zintuigen. Op zaterdagmorgen kun je verse vis kopen in de haven van San Remo. Maar ook in de “rode markt” in Ventimiglia zit een goede viswinkel. Dit zijn onze toppers:

  • Polpo (inkvis) is een veelvoorkomende delicatesse in de Mediterrane keuken, waaronder Ventimiglia. Het wordt vaak gegrild, gestoofd of verwerkt in salades.
  • Spada (zwaardvis) is een stevige vissoort met een milde smaak en wordt vaak gegrild of gebakken geserveerd.
  • Branzino (zeebaars) is een populaire witte vis in de Mediterrane keuken.
  • Gamberi Rosso di San Remo (rode garnalen) zijn een echte delicatesse. Ze worden vooral rauw geserveerd of licht gekookt. De prijs is hoog maar de smaak fantastisch.

7. No more stress: zon, zee en strand

In de Mediterraanse levensstijl, met zon, zee en strand voor ontspanning, kennen ze daar geen stress. Italianen gaan vaak naar het strand, werken tot 14.00 uur in de zomer en daarna relaxen. Lange, gezellige maaltijden met familie, lekker niksen en de natuur helpen allemaal om stress te verminderen. Als ze geen tijd of zin hebben in een klusje, dan poeieren ze je af met “Domani” (morgen). En gelijk hebben ze, morgen weer een nieuwe dag!

8. Good vibes only: sociale contacten

Voor Italianen is familie superbelangrijk. Niet alleen de familie waar je mee opgroeit, maar ook je vrienden en sociale contacten. Dit sterke netwerk van mensen om je heen helpt niet alleen om langer te leven, maar ook om gelukkiger te zijn. Samen eten, feesten en elkaar steunen in goede en minder goede tijden is een essentieel onderdeel van het Italiaanse leven en maakt het leven compleet.

In essentie is de Mediterrane leefstijl veel meer dan alleen een manier van leven; het is een belofte van gezondheid en geluk!

Pin It on Pinterest

Share This