Ben je een liefhebber van tuinen, planten en geschiedenis? Dan is er één juweeltje in Ventimiglia dat je zeker moet bezoeken: Hanbury Gardens. Dit botanische paradijs ligt aan de Middellandse Zee, slechts 6 minuten rijden vanaf Balzi Rossi. We vertellen je er meer over….

De Geschiedenis van Hanbury Gardens

Hanbury Gardens, ook wel bekend als “Il Giardino Botanico Hanbury,” is vernoemd naar de Britse zakenman en botanicus Sir Thomas Hanbury, die het landgoed in 1867 kocht. Hanbury was een gepassioneerde tuinliefhebber en bracht zijn leven door met het verzamelen van planten uit de hele wereld. Toen hij dit stuk land in Ligurië verwierf, begon hij het te transformeren in een botanisch paradijs.

Het landgoed Hanbury Gardens beslaat ongeveer 18 hectare en biedt een spectaculair uitzicht op de Middellandse Zee. Het terrein is verdeeld in verschillende tuinen met elk hun eigen karakter en plantencollecties. Sir Thomas Hanbury en zijn broer Daniel hebben jarenlang gewerkt om een van de meest diverse en prachtige tuinen van Europa te creëren.

De Prachtige Tuinen van Hanbury

Een van de meest opvallende kenmerken van Hanbury Gardens is de verscheidenheid aan planten die hier groeien. Het milde klimaat van de Ligurische kust biedt de perfecte omstandigheden voor een breed scala aan flora, van exotische cactussen tot weelderige mediterrane bomen en struiken. 

Een hoogtepunt van de tuin is de succulentencollectie, waar je een verbazingwekkende verscheidenheid aan vetplanten en cactussen uit de hele wereld kunt bewonderen. De zorgvuldig aangelegde paden leiden je door deze fascinerende verzameling, waar je alles kunt leren over de aanpassingen van deze planten aan droge omgevingen.

Naast de succulententuin kun je genieten van de prachtige terrastuinen die uitkijken over de zee. Hier kun je een overvloed aan mediterrane planten bewonderen, waaronder olijfbomen, agaves en bougainvillea. Het is de perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de serene schoonheid van de Ligurische kust.

Een ander hoogtepunt van Hanbury Gardens is de subtropische kloof, een weelderige en weelderige vallei vol met exotische planten uit verschillende delen van de wereld. Terwijl je door deze tuin wandelt, zul je versteld staan van de verscheidenheid aan kleuren en vormen die je zult tegenkomen.

Hanbury gardens ventimiglia menton balzi rossi
Hanbury gardens giardini ventimiglia
Hanbury garden liguria ventimiglia

Het micro-klimaat in Ventimiglia.

Voordat we dieper ingaan op het microklimaat van Ventimiglia, is het belangrijk om te begrijpen wat een microklimaat eigenlijk is. In wezen is het een klein gebied met een klimaat dat afwijkt van het omliggende gebied. Dit kan worden veroorzaakt door geografische kenmerken, zoals bergen of zeeën, of door menselijke invloeden, zoals stedelijke ontwikkeling. In het geval van Ventimiglia wordt het microklimaat voornamelijk beïnvloed door zijn geografische ligging aan de kustlijn en de omliggende heuvels.

Het microklimaat in Ventimiglia wordt gekenmerkt door milde winters en warme, droge zomers. Dit betekent dat de temperaturen zelden onder het vriespunt dalen in de winter, terwijl de zomermaanden warm en zonnig zijn. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur schommelt rond de 17-18 graden Celsius, waardoor het klimaat ideaal is voor het kweken van een breed scala aan planten. Hanburg Gardens profiteert enorm van dit klimaat.

Het microklimaat van Ventimiglia heeft niet alleen invloed op de flora, maar ook op de landbouw en cultuur van de regio. Het maakt het mogelijk om gewassen zoals olijven, citrusvruchten en druiven te telen, die gedijen bij de milde winters en warme zomers. De regio staat bekend om zijn heerlijke olijfolie en lokale wijnen, die profiteren van de ideale groeiomstandigheden. Dus als je terug naar huis rijdt, neem dan zeker een fles olijfolie van Frantoio Gaziello mee.

Voor fijnproevers, zonaanbidders en tuinliefhebbers.

Het microklimaat van Ventimiglia is echt een cadeautje van Moeder Natuur, en het maakt het Holiday Resort Balzi Rossi tot een waar paradijs voor zowel lokale bewoners als gasten zoals jijzelf. Hier kun je genieten van zachte temperaturen, weelderige groene landschappen en culinaire verwennerijen aan de Middellandse Zee. Of je nu een liefhebber bent van prachtige tuinen zoals de betoverende Hanbury Gardens, een fijnproever die de lokale smaken wil ontdekken, of gewoon op zoek bent naar een heerlijk klimaat om te ontspannen, Ventimiglia en zijn microklimaat hebben voor ieder wat wils. Het is een prachtige herinnering aan de wonderen die ontstaan wanneer de kracht van de natuur en de creativiteit van de mens in perfecte harmonie samenkomen. Dus ontspan, geniet en laat je betoveren door de magie van Ventimiglia!

 

Pin It on Pinterest

Share This